Monday, June 5, 2017

MARI ERATKAN LAGI SILATURRAHIM!

Bismillahirrahmanirrahim.

Ibu sedang khusyuk melihat keputusan anak. (TIPB)

“Wahai manusia, sebarkanlah salam, berikanlah makanan, sambungkanlah tali silaturrahim, dan dirikanlah solat pada malam hari ketika manusia tertidur, nescaya kamu masuk syurga dengan selamat.” (HR Bukhari)

Hari Terbuka Semester 1( 2017) - Hari yang membawa pelbagai rasa kepada bukan sahaja tenaga pengajar di MyBistari Group, tetapi juga kepada ibubapa dan penjaga murid-murid di sini juga. Hari di mana penilaian besar pertama yang diadakan bagi tahun ini. Sebagaimana kecut perutnya ibubapa melihat keputusan anak-anak di laman web, begitulah kecut perut dan berpeluhnya guru-guru menanti kunjungan ibubapa ke tadika masing-masing.

Risau membayangkan persoalan yang bakal mereka terima berkenaan prestasi anak-anak didik mereka. Bila duduk berbual sesama guru-guru lama dan juga kami angkatan yang sudah tidak mengajar lagi, terkeluar macam-macam cerita berkenaan hari terbuka. Paling dirisaukan sekiranya jawapan yang kami berikan tidak dapat memuaskan hati ibubapa. Muka guru-guru memang penuh dengan senyuman manis, tetapi sebenarnya di sebalik itu lutut terketar-ketar, berpeluh-peluh, dan hati berdebar-debar, hanya Allah sahaja yang tahu. Itu bagi guru-guru lama, bagi guru-guru yang baru lagilah mereka tak senang duduk, tak lena tidur dibuatnya. Jadi, minta maaf ya, sekiranya mereka-mereka ini kelihatan kurang mesra dan agak kaku bila berbicara.

Teliti sungguh notis keputusan tahun yang sudah. (TKM2)

Contoh papan notis tahun 2016, kita tunggu hasil kreativiti
untuk kali ini pula ya!

Suasana perjumpaan tahun lepas, penuh semua kaunter (TNPB)

Tahun lepas siap ada booth untuk bergambar,
kita tunggu apa yang ada untuk tahun ini (TM)


Antara ibu bapa murid K1 dan K2, biasanya ibu bapa K1 lah yang paling bersemangat apabila tiba hari terbuka, mahu melihat prestasi anak-anak mereka yang baru mengenal alam persekolahan. Ingin kami peringatkan di sini, walau apa pun keputusan yang anak-anak anda, terimalah dengan hati yang terbuka, jika ada kelemahan, sama-samalah kita perbaiki. Prestasi anak-anak bukan sahaja kita lihat dari segi akademik, tetapi juga dari segi sahsiah. Sama-sama kita cuba untuk tidak membandingkan prestasi anak dengan adik beradik yang lain dan juga sesama rakan sekelas. Ada murid yang agak lemah dalam segi bacaan, tetapi dari segi pengurusan diri ada perubahan yang bagus. Itu juga penting ya ibu dan bapa, agar disiplin dalam diri anak-anak terbentuk dari kecil lagi. Perjumpaan pada hari terbuka ini lebih kepada kita sama-sama berbincang berkenaan anak didik kami dan juga dalam usaha kami untuk mengeratkan lagi silaturrahim antara ibu bapa dan pihak tadika.

Sementara menanti berlakunya Hari Terbuka pada esok hari :
  • K1 - 5hb Jun 2017 (Isnin)
  • K2 - 6hb Jun 2017 (Selasa)
Jom kita imbas kembali Hari Terbuka tahun yang terdahulu!!Jangan lupa ya, ibu bapa.. sila kosongkan waktu untuk berjumpa dan berbincang berkenaan anak-anak anda dengan kami!

~Cikgu Norifah~

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana meninggalkan komen anda samada negatif @ positif. Sila berikan nama anda agar ukhwah terus terjalin.