Sunday, March 25, 2012

DAY 1 (ISTANBUL ~ BURSA)

25 Feb 2012

Kami memulakan perjalanan dari Istanbul ke Bursa dengan coach dan menaiki jambatan yang menghubungkan antara Benua Eropah dan Benua Asia. Kebetulan hari Sabtu, jadi tiada traffic jam sepanjang perjalanan yang mengambil masa 4 jam. Sepanjang perjalanan, Abdulhamit menerangkan kepada kami tentang aturcara selama 10 hari seperti yang telah ditetapkan. 

Pemandangan dari Benua Eropah yang menampakkan Tower of Galata
 Dalam masa yang sekejap saja kami telah melalui 2 benua

Benua Eropah

Benua Asia
Kami menaiki feri ke Bursa dengan melalui Laut Marmara yang mengambil masa selama 40 minit, Sepanjang di atas feri tersebut, pengalaman memberi makan burung camar amat menyeronokkan walaupun suhu begitu sejuk sekali. 

Menaiki feri untuk ke Bursa

Camar yang berterbangan mencari makanan di Laut Marmara

Dah rezeki kau wahai burung camar!
Terdapat cafe  yang menjual makanan dan minuman dan selama berada di atas feri tersebut, bermacam jenis roti dijual termasuklah roti U-Mobile ini.

Cafe di atas feri. Sempatlah minum teh / kopi selama belayar 40 minit di laut Marmara

Inilah yang kami gelar roti U-Mobile

Agak keras. Disaluti dengan bijan.
Destinasi pertama adalah Bursa di mana kami  melawat Grand Mosque (Ulu Cami). Sebelum ke situ, kami menjamu selera di  sebuah restoran yang hiasan dalamannya amat cantik sekali. Dan inilah juadah makan tengahari kami yang pertama di Turki.

Daruzziyafe Restaurant


Ottoman Special Soup

Seasonal Salad dressed with sauce

Sultan Favourite Dishes

Dessert
Setelah itu, kami dibawa ke Silk Bazaar, Bursa di mana terdapat banyak sekali kedai-kedai yang menjual pelbagai barangan. Pakaian sejuknya amat murah jika dibandingkan dengan di Malaysia dan cantik-cantik belaka tetapi kami cuma menjamu mata sehingga terjumpalah pasar makanan ini.
Walaupun penghujung winter, baju sejuk masih banyak dijual. Murah dan cantik

Bling, bling, bling kedai emasnya.....

Berbagai jenis kekacang dan kurma dijual di sini


Pelbagai sayuran. Ada yang sama seperti kat Malaysia

Strawberry menjadi tumpuan. RM10.80 sekilo. Still murah dibandingkan di Malaysia

Pelbagai jenis keju yang menjadi makanan biasa orang Turki

Pelbahai jenis rempahratus
Kemudian barulah kami dibawa ke Ulu Cami (Grand Mosque). Abdulhamit menerangkan tentang sejarah masjid itu sendiri dan kami diberi masa untuk bersolat dan menikmati keindahan masjid dimana terdapat tinggalan sejarah yang tidak ternilai harganya. Cuma bagi wanita terasa amat susah sikit untuk berwuduk kerana tempat wuduk dan tandas terletak di bawah Sikl Bazar dan dalam keadaan cuaca yang sejuk, amat menyukarkan.Ulu Cami adalah masjid yang terbesar di Bursa dan merupakan mercutanda arkitek bagi kerajaan Ustmaniyyah yang mana banyak menggunapakai elemen-elemen arkitek dari Kerajaan Seljuk. Pembinaannya diarahkan oleh Sultan Beyazid 1, direkabentuk oleh arkitek bernama Ali Neccar dan dibina dari tahun 1396 ~ 1400. Masjid yang berbentuk segi empat dengan 2 minatet serta 20 kubah yang disusun dalam 4 barisan dan diampu oleh 12 tiang.
Menurut sejarah, 20 kubah ini dibina bagi menggantikan 20 buah masjid yang dijanjikan oleh Sultan Beyazid 1 sekiranya baginda memenangi Perang Nicopolis pada tahun 1396. Disebabkan masalah kewangan, baginda tidak dapat membina masjid sebanyak itu, sebaliknya membina sebuah masjid yang besar dengan 20 kubah sebagai simbol 20 masjid yang dijanjikan.
Untuk gambar-gambar yang lebih cantik,  KLIK DI SINI
Dalaman Ulu CamiKemudian kami dibawa ke Yesil Cami (Green Mosque) tetapi kami tidak dapat masuk ke dalam kerana masih di dalam proses penambahbaikan.Untuk lebih perincian tentang Green Mosque ini, boleh BACA DI SINI
Green Mosque yang juga dikenali dengan nama Masjid Sultan Mehmed 1

Masih di renovasi
Tidak jauh dari situ adalah Yesil Turbe/Tomb (Green Tomb) yang didekorasikan dengan turquoise tiles di samping ukiran-ukiran yang amat mengkagumkan.

Dalaman Yesil Tomb


Dekorasi dalaman menggunakan turquoise tilesLokasi jualan cenderahati di mana-mana ada. Turki memang terkenal dengan pembuatan seramik (hand-made). Memang cantik. Dari yang semurah 1TL hinggalah yang semahal-mahalnya. 

Lokasi terakhir sebelum ke hotel, kami dibawa melawat Perkampungan tradisional orang Turki yang dinamakan Cumalikizik, di mana masih terdapat banyak lagi tinggalan rumah-rumah kayu di zaman Uthmaniyyah yang telahpun berusia beratus-ratus tahun tetapi masih tetap utuh dan menjadi tempat tinggal hingga sekarang ini.  


Disebalik lorong-lorong yang mempunyai sejarah tersendiri

Pintu masuk ke kawasan perkampungan tradisional

Jualan kraf dan cenderahati oleh penduduk setempat

Terakhir untuk hari pertama, kami check-in di Almira Hotel yang begitu cantik dan kami amat berpuashati dengan hotel 5 bintang ini.
  


Di sinilah kami beradu sebelum menyambung perjalanan esok hari ke Pamukkale


Pemandangan malam hari dari tingkat 5 Almira Hotel.
Pemandangan pagi hari dari tingkat yang sama (masih lagi berkabus)

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana meninggalkan komen anda samada negatif @ positif. Sila berikan nama anda agar ukhwah terus terjalin.