Sunday, June 11, 2017

HARI CERMIN DIRI

Bismillahirrahmanirrahim.

Papan notis keputusan peperiksaan semester 1 (TIMB)

Dari Anas bin Malik r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, “ Barangsiapa yang ingin diluaskan rezekinya dan dipanjangkan umurnya (kebaikannya) maka bersilaturrahimlah.” (HR Al – Bukhari)

Dua hari yang dipenuhi dengan pelbagai rasa. Itu yang dapat saya katakan berkenaan dengan Hari Terbuka Semester 1 2017 yang baru sahaja berlalu pada Selasa dan Rabu minggu lepas.

Ada juga yang bertanya kenapa mesti sampai dua hari buat hari terbuka ni cikgu? Kenapa mesti nak pisahkan untuk 5 tahun dan 6 tahun? Jawapannya mudah, walaupun kami buat pengasingan hari untuk hari terbuka ini, sekiranya ibu bapa tidak dapat hadir pada hari yang ditetapkan, tiada masalah untuk hadir pada hari yang lain. Seperkara lagi, memanglah mudah sekiranya diadakan pada satu hari sahaja, tetapi permasalahan selalunya akan berlaku di kaunter pembayaran. Yang diasingkan hari ini pun selalunya akan ada sesi menunggu yang agak lama untuk pembayaran, apatah lagi jika kami adakan cuma sehari sahaja hari terbuka, pastinya ramai yang tak senang duduk menanti giliran.
Hari Terbuka pada tahun ini jatuh pada bulan Ramadhan, terasa kelainannya dari tahun-tahun yang terdahulu. Kami di bahagian pengurusan hanya dapat melihat suasana hari terbuka di cawangan Taman Mawar sahaja, jadi bila ada kesempatan bertemu dengan para penyelia yang berjalan dari cawangan ke cawangan seliaan mereka, dapatlah sedikit gambaran suasana di setiap cawangan hasil dari penceritaan mereka.

Di waktu lapang, saya keluar dan berjalan ke setiap kelas dan halaman luar, menanti jika ada ibu bapa dan murid-murid lama yang saya kenali, tiada nasib saya mungkin untuk tahun ini, yang saya jumpa kesemuanya ahli Mybistari Group yang baru. Bila jengah ke kelas Cikgu Yusnaidah, kelihatan kedua-dua pihak, cikgu dan ibu bapa saling mengangguk-anggukkan kepala, apa agaknya yang mereka bincangkan ye? Tiada kedengaran suara, mungkin hanya berbicara dalam bisikan, tak larat nak cakap kuat-kuat kerana puasa.

Pn Faridah sedang berurusan dengan ibu murid (TKM2)

Apa yang diterangkan bersungguh tu Cikgu Akashah? (TKM2)

Dua-dua kaunter penuh (TIPB)

Cikgu Nurli Alia melayan ibu bapa (TMPB)

Bergambar kenangan dengan Cikgu Nurli Alia,
untuk semester 2 ni, Cikgu Alia akan berpindah ke cawangan TKM

Cikgu baru tetapi pandai melayan ibu bapa yang datang. (TS2)

Sempat juga saya bertanya kepada salah seorang penyelia Mybistari, Puan Faridah, apa yang menjadi kerisauan ibu bapa di cawangannya, tak mahu tahu yang manisnya sahaja, mahu juga kami tahu kekurangan pihak kami. Bagi cawangan Kota Masai, ramai juga ibu bapa yang risau kerana guru-guru di sana untuk semester 2 kebanyakannya terdiri dari guru-guru baru. Insyaallah, guru besar baru yang ditugaskan disana adalah guru lama dari Tadika Minda Pintar Bestari, Cikgu Nurli Alia, seorang guru yang bagus prestasinya. Cikgu Faridah juga turut berada di sana untuk membantu dan memberi tunjuk ajar kepada cikgu-cikgu baru.

Sebenarnya setiap tahun apabila adanya hari terbuka, salah satu perkara yang menjadi tumpuan bukan sahaja ibu bapa, tetapi juga guru-guru adalah keceriaan di luar tadika dan juga papan notis. Tema untuk papan notis akan diberi dan guru-guru cawangan perlu menghiasnya mengikut tema yang dipilih. Tahun ini temanya adalah sarkas. Mencurah-curah idea yang ingin dizahirkan oleh guru-guru di setiap cawangan, tahniah ya.. kerana dapat menghasilkan papan notis yang kreatif dan menarik!

Papan notis TKM

Uhh.. lebarnya senyuman badut sarkas tu.. (TIPB)

Comel-comel watak yang dilukis (TIPB)

Telitinya cikgu-cikgu ni susun kekacang untuk hiasan (TIPB)

Singa yang ceria!! (TMPB) 
Hasil kreativiti cikgu-cikgu TS2

Para pelajar terbaik naik belon udara panas!! (TS2)

Kelihatan meriah hiasan di TIB

Ramai-ramai berbaris nak tengok sarkas ke tu?

Secara keseluruhan perbincangan dan pertanyaan dari pihak ibu bapa tak lari jauh dari soalan-soalan dan pandangan yang kami terima saban tahun. Setiap komen dan cadangan yang kami terima akan kami perbincangkan sesama kami untuk memperbaiki dan memantapkan lagi tadika ini. Terima kasih kami ucapkan kerana sudi meluangkan masa untuk hadir dan berjumpa dengan guru anak tuan dan puan.

Sedar tak sedar dah dua minggu anak-anak bercuti sekolah, hari ini mereka sudah mula bersekolah semula. Bagaimanalah agaknya mereka berpuasa di tadika ye? Sama-samalah kita nantikan ragam puasa mereka.

~Cikgu Norifah~

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana meninggalkan komen anda samada negatif @ positif. Sila berikan nama anda agar ukhwah terus terjalin.