Thursday, November 3, 2016

SPELL IT RIGHT, PLEASE!Pentas pertandingan
Bismillahirrahmanirrahim.

Surat dari PAPG berkaitan pertandingan ini telah kami terima beberapa minggu lepas. tapi dek kerana aktiviti yang bersilih ganti iaitu Pertandingan Sempoa dan Congak serta Penilaian Akhir Semester, maka yang mana dulu, didahulukan. Seusai peperiksaan, maka 5 orang wakil dicari untuk menjadi wakil untuk pertandingan anjuran PAPG tu.”

Pertandingan anjuran PAPG? Tergaru juga kepala ni sekejap. Pertandingan Spell It Right; mengeja di dalam Bahasa Inggeris. Pertandingan yang julung-julung kalinya diadakan oleh Perpustakaan Awam Pasir Gudang.Terdetik hati ini, boleh ke tidak ye, anak-anak kami bertanding dengan murid-murid dari tadika lain. Almaklumlah, penguasaan Bahasa Inggeris anak-anak murid kami sejujurnya adalah pada tahap sederhana. Tapi itu tak menghalang kami untuk mencuba juga kan? Potensi anak-anak ini harus kami kembangkan. Yang penting biar mereka biasa berhadapan dengan orang awam dan punya keyakinan diri serta berani.  

Mulanya kami ingin menghantar wakil dari semua tadika MyBistari bagi memberikan pendedahan baru kepada anak-anak ini.  Tapi bila ditanyakan kepada pihak PAPG, hanya tadika yang menerima surat dari mereka sahaja yang dijemput. Berkaitan dengan perjalanan pertandingan yang bakal diadakan ini, tidak banyak info yang saya perolehi, sekadar cara perjalanan pertandingan dan juga jumlah penyertaan dari tadika-tadika yang lain. Rupanya cuma beberapa tadika di sekitar Pasir Gudang dan Seri Alam sahaja yang dipilih untuk turut serta dalam pertandingan ini. Semakin berdebar dan teruja rasanya.

Setelah berbincang dan bertanyakan pendapat Guru Besar Taman Mawar, Pn Azlia, maka lima peserta yang menonjol keterampilannya kami pilih. Mereka-mereka yang pada kami mudah dan cepat faham arahan yang diberi. Bagi yang tak terpilih tak bermaksud tidak bagus, memandangkan jangkamasa yang diberikan agak suntuk, kami memerlukan murid-murid yang sebegini sebagai wakil pihak tadika. 

Tetapi beberapa hari sebelum pertandingan diadakan, ketika Pn Zainun menghantar borang penyertaan ke PAPG, pihak mereka meminta kami untuk menambah jumlah peserta kerana ada tadika yang tidak berminat untuk menyertai pertandingan ini. Maka dalam keadaan yang suntuk itu berjaya juga kami mendapatkan 5 lagi peserta. Kali ini wakil dari tadika yang agak jauh dari PAPG, Tadika Nur Pintar Bestari. Terima kasih ye kepada Cikgu Noorhasiah kerana memberikan kerjasama yang baik dalam masa yang sangat suntuk ini. Terima kasih juga kepada ibubapa yang terlibat,  sedia bekerjasama dengan kami.

Jadi pada 25hb Oktober 2016 (Selasa), saya membawa 10 murid Mybistari Group dari Tadika Pintar Bistari Taman Mawar dan Tadika Nur Pintar Bestari ke Pertandingan Spell It Right.

Wakil dari Tadika Pintar Bistari Taman Mawar.
1) Adam Irfan bin Norfaizal
2) Nurul Suraya binti Syaiful
3) Cahaya Ramadhania Adrieyani binti Muazamsyah
4) Muhammad Taufiq Rafie bin Mohd Khairy
5) Dayang Nurafrina Auni binti Mohd Fauzi

 Wakil dari Tadika Nur Pintar Bestari.
1) Dhea Nurfarisya binti Zulfadli
2) Nureen Batrisyia binti Adnan
3) Muhammad Hadif Zahin bin Hasni
4) Muhammad Arif Irfan bin Mohd Shafaril
5) Nur Aina Qaisara binti Ahmad Nawawi

Seperti yang diberitahu sebelum ini, penyertaan tadika amatlah terhad, hanya ada 8 tadika sahaja yang turut serta; Tadika Sistem, Tadika Menara Berkembar, Genius Qayyum, Smart Reader, Iq Iqram, Tadika Khalifah Mulia dan dua tadika kami.  Apabila sampai sahaja ke meja pendaftaran, saya perlu mencabut nombor bagi memastikan turutan pertandingan bagi setiap peserta. Baju tshirt peserta diagihkan dan selepas bersarapan mereka menyalin baju yang diterima.


Petugas sedang menyusun atur peserta mengikut giliran.

Muhd Arif Irfan (TNPB) sedang menanti perkataan yang
perlu diejanya.


Peserta sedang memilih perkataan dari mangkuk.

Muhd Taufiq Rafie (TM) sedang menanti giliran.

Makan sementara menunggu ke peringkat seterusnya.

Nur Aina Qaisara (TNPB) antara peserta yang layak
ke peringkat medium.

Peserta tunggal MyBistari yang berjaya ke peringkat hard,
Dhea Nurfarisya (TNPB)

Tahniah Dhea (tempat ke 5)


Sijil penyertaan yang diterima oleh para peserta.

Pertandingan dibahagikan kepada 3 peringkat; easy, medium, hard. Bagi easy, setiap perkataan mengandungi 4 huruf dan peserta perlu memilih sendiri perkataan tersebut dari mangkuk yang disediakan. Bagi peringkat medium 5 huruf dan hard 7 huruf. Begitulah perjalanan pertandingan bagi peringkat yang seterusnya.

Pencapaian yang agak baik pada pandangan saya apabila wakil dari MyBistari ada yang dapat ke peringkat medium dan hard. Dhea Nurfarisya binti Zulfadli, wakil dari Tadika Nur Pintar Bestari berjaya berada di dalam lingkungan Top 10 Spellers di kedudukan ke 5. Tahniah ya Dhea!!

~Cik Norifah~

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana meninggalkan komen anda samada negatif @ positif. Sila berikan nama anda agar ukhwah terus terjalin.