Thursday, November 17, 2016

2016 HARI ANUGERAH CEMERLANG“Guruku tersayang, guru tercinta
Tanpamu apa jadinya aku
Tak bisa baca tulis
Mengerti banyak hal
Guruku.. terima kasih ku..”

Antara bait lirik yang terdapat dalam koir yang didendangkan oleh anak-anak murid pada hari Anugerah Cemerlang 2016. Sekejap sahaja rasanya kami sudahpun  melalui program yang terakhir bersama-sama dengan anak-anak murid sesi 2016. Apa yang boleh saya katakan, pada kali ini keadaannya agak tertekan sedikit dari tahun-tahun yang sebelumnya kerana masa yang diperuntukkan untuk persiapan dan latihan agak terhad. Risau bila kami kira-kira di takwim, selepas peperiksaan akhir tahun dan juga hari terbuka, murid-murid dan guru-guru cuma ada tak sampai tiga minggu sahaja untuk berlatih. Tetapi Alhamdulillah, berkat kegigihan dan semangat yang ditunjukkan oleh mereka semua, persembahan yang dipertontonkan sangat memuaskan hati.

Ucapan pembukaan majlis oleh penasihat MyBistari Group
 En. Ahamed Tamizi Bin OsmanPemudahcara majlis yang dipertanggungjawabkan
untuk mengacarakan majlis ; Pn Shawariah dan Pn Norafizah
Seperti tahun-tahun yang sebelumnya, kami mengadakan Hari Anugerah Cemerlang di Stadium MPPG, Pasir Gudang. Bukannya untuk menunjukkan gah atau seangkatan dengannya, tetapi kerana memikirkan jumlah cawangan dan murid-murid yang akan terlibat dengan program ini sangat ramai, hampir mencecah ke empat angka, keselesaan dan kemudahan bagi pengujung dan peserta yang datang juga perlu kami ambil kira. 

Ruangan duduk di bahagian atas yang banyak
dan lebih selesa bagi para pengunjung.

Dengan adanya ruangan duduk bertingkat, para ibu bapa tak perlu berdiri untuk
melihat persembahan anak-anak.

Lega juga kami rasakan kerana dalam kesuntukkan masa untuk membuat backdrop program, cadangan kami diterima oleh pihak atasan. Untuk tahun ini, backdrop kami tempah, guru-guru tidak perlu pening mengagihkan masa antara latihan persembahan, sesi P&P, dan juga backdrop. Terima kasih kami ucapkan kepada pihak atasan kerana memahami. Backdrop pada kali ini adalah hasil kreativiti Puan Shawariah Saat. Mungkin ramai yang tidak tahu berkenaan dengan beliau, tetapi dialah tulang belakang terpenting dalam Mybistari Group. Jika Puan Suhaila sibuk di bahagian operasi, memantau perkembangan setiap cawangan, Puan Shawariah pula bergerak aktif di belakang tabir, menyiapkan worksheet dan segala kertas ujian dan peperiksaan, dan juga mereka cipta buku terbitan Mybistari Group.

Backdrop hasil kreativiti Pn Shawariah, hiasan belon pula dari Pn Suhaila, yang
di atas pentas tu bukan sampah ya, itu penanda yang diletak oleh para guru untuk
anak didik persembahan mereka.

Alhamdulillah, untuk kali ini juga pembukaan lot jualan di sekitar tapak program juga menggalakkan. Maklum balas yang kami terima dari pihak peniaga juga tak kurang hebatnya. Walaupun ada yang dah bertanya untuk berniaga lagi pada tahun hadapan, tapi peluang kami akan berikan pada yang lain pula. Rezeki sama-sama kita agih-agihkan.

Terima kasih kerana turut memeriahkan program kami.

Salah satu lot yang ada di Hari Anugerah Cemerlang.

Satu perkara yang saya kagum dengan anak-anak kecil ini adalah kebolehan mereka untuk menghafal gerak tari dan juga lirik lagu yang mereka persembahkan. Jangkamasa latihan yang diperuntukkan dalam sehari hanyalah lebih kurang sejam, tetapi hasil yang mereka persembahkan amat membanggakan. Tahniah kami ucapkan kepada guru-guru yang membimbing dan juga murid-murid yang mengambil bahagian.

Cikgu Norieza sedang memperkemaskan lagi
anak didiknya sebelum memulakan persembahan.

Berdebar menanti giliran membuat persembahan.

Persembahan tarian yang menarik dan tersusun oleh murid-murid.

Cantik dan comel, menggunakan payung berwarna warni sebagai props.

Persembahan nasyid yang penuh penghayatan.

Persembahan stomp, murid menyanyi dengan iringan musik yang dihasilkan
dari bahan-bahan terpakai.

Pandai sungguh mereka berlakon di atas pentas.


Seperkara lagi yang membanggakan pihak kami adalah bertambahnya jumlah penerima Anugerah Khas Bacaan. Anugerah ini diberikan kepada murid-murid K1 yang berjaya menghabiskan bahan bacaan mereka sehingga ke buku Mari Membaca Jawi. Bukan mudah ya untuk mengajar anak-anak sekecil begini untuk dapat membaca dalam tulisan jawi. Sekali lagi tahniah kami ucapkan kepada ibu bapa yang turut membantu dan memantau prestasi bacaan anak- anak dirumah. Bagi mereka yang tidak terpilih atau masih lagi dalam proses mengenalkan bacaan kepada anak-anak, jangan putus asa kerana tahap kematangan anak-anak ni berbeza bagi setiap individu. Ikhlas dan yakin, Insyaallah akan membuahkan hasil.

Deretan trofi yang bakal diterima oleh murid-murid top 3 dan juga penerima
Anugerah Bacaan.

Sebahagian murid yang menerima Anugerah Khas Bacaan.

Comel-comel semuanya.

Semoga anugerah ini menjadi pemangkin untuk mereka lebih berjaya di masa
akan datang.

Sebahagian dari penerima AKB dari Tadika Inovasi Bestari

Sudah namanya pun Hari Anugerah Cemerlang, bermakna fokus utama untuk program ini adalah memberi penganugerahan kepada murid-murid yang cemerlang dalam peperiksaan semester 2 yang lepas. Rasanya tak salah sekiranya kami ucapkan tahniah sekali lagi kepada para penerima anugerah. Di sini saya kongsikan beberapa gambar penerima anugerah cemerlang, sekiranya mahu lihat gambar yang lain, sila ke photo gallery kami.

Adik, gembira ke tak sebenarnya tu dapat hadiah?

Para penerima anugerah yang turut serta dalam persembahan.

Alhamdulillah, tahniah ya!!

Lebarnya senyuman!!
Inilah perkongsian kami sepanjang program dijalankan. Sekiranya ada kelemahan dan kekurangan dalam kami mengendalikan program ini, ataupun sepanjang kami mendidik anak-anak tuan dan puan, silalah beritahu agar kami dapat memperbaikinya pada masa yang akan datang. Terima kasih kami ucapkan kepada ibu bapa yang memberi kepercayaan kepada kami dalam membentuk anak-anak mereka. Mari kita sama-sama doakan agar anak-anak ini menjadi insan yang berguna.

Sebelum saya terlupa, minggu hadapan , Ahad (20 November 2016) akan diadakan jamuan perpisahan bagi murid-murid di cawangan masing-masing. Maklumat berkenaan majlis tersebut ada dinyatakan di surat makluman November. Kami amat berharap agar anak-anak murid semuanya hadir pada majlis berkenaan memandangkan ini adalah majlis penutup sebelum cuti persekolahan bermula.

Sila ke youtube kerana sebahagian video-video persembahan HAC telah kami upload untuk tontonan semua. 

YOUTUBE dimulai dengan Tarian zapin SELAMAT DATANG

~Cikgu Norifah~

2 comments:

  1. Alhamdulillah... Tiada penyesalan hntar anak ke TPB Ts1. Mmg terbaik utk anak saya. Sistem pendidikan yg khusus utk persediaan maju ke sek. Kebangsaan. Terima kasih❤

    ReplyDelete
  2. Setinggi2 terima kasih dan tahniah kepada semua guru TKM1...jasamu kami kenang..hanya Allah dpt membalas budi kalian semua ats jasa mendidik ank sy.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana meninggalkan komen anda samada negatif @ positif. Sila berikan nama anda agar ukhwah terus terjalin.