Saturday, May 21, 2016

SESI PENERANGAN KELAS BISTARI & SEMPOA 2016

Sebelum abahnya bersilat setengah hari...anaknya dah bersilat terlebih dahulu. 

Bismillahirrahmanirrahim.

Lawatan sudah, peperiksaan pun sudah. Kali ini giliran untuk agenda seterusnya yang sememangnya menjadi acara tahunan bagi MyBistari Group; Sesi Penerangan Kelas Bistari & Sempoa. Program seumpama ini diadakan bagi memberi pendedahan kepada ibu bapa bagi murid-murid yang terpilih untuk masuk ke kelas 5 Bistari.

Bukan calang-calang murid yang kami pilih untuk berada di dalam kelas ini. Sebelum peperiksaan semester 1 dijalankan, kami terlebih dahulu telah menguji anak-anak ini. Jadi, keputusan ujian penilaian kelas bistari itu kami nilaikan sekali dengan keputusan peperiksaan mereka. Selain dari itu, ada juga beberapa kriteria yang kami ambil kira dalam pemilihan saban tahun ini.

Murid-murid yang terpilih hendaklah :
  • Melepasi buku 6 Bacalah Anakku.
  • Penilaian khas (huruf A-Z dan mengenal nombor).
  • Kerja rumah / worksheet disiapkan dalam waktu yang ditetapkan
  • Memberi tindakbalas yang positif dan memberangsangkan ketika sesi P&P dijalankan.

Bertempat di TS Hotel, Taman Scientex pada 14 Mei 2016 yang lalu, Sesi Penerangan Kelas Bistari & Sempoa bagi tahun ini telah dijalankan. Alhamdulillah, penyertaan dari pihak ibu bapa memberangsangkan. Terima kasih kami ucapkan kerana sudi meluangkan masa cuti ibu bapa untuk menghadiri program ini. Seawal pagi, jam 7.45 sudah ada ibu bapa yang hadir walaupun telah diberitahu bahawa program akan bermula pada pukul 9.00 pagi. Teruja katanya.

Antara ibu bapa yang hadir sedang mendengar penerangan berkenaan
kelas bistari oleh En. Ahamed Tamizi.


Program dimulakan dengan penerangan kelas bistari. Ibu bapa diberi pendedahan tentang tujuan kelas ini diadakan, kriteria pemilihan anak murid dan perbezaan antara kelas ini dengan kelas normal yang sedia ada. Setelah sesi soal jawab diadakan, program direhatkan seketika dan ibu bapa dijamu dengan sedikit kudapan. Isi perut dahulu sebelum acara perah otak bermula. Dalam pada itu juga, ibu bapa berkesempatan untuk melihat buku-buku yang digunakan dalam sesi P&P murid di ruangan yang disediakan di belakang dewan.

Ibu bapa mengambil peluang untuk melihat buku-buku yang digunakan
dalam sesi P&P.

Setelah berehat kira-kira dalam setengah jam, program kelas sempoa pun dimulakan. Disinilah keseronokkan itu bermula. Berbagai kerenah ibu bapa yang dapat kami saksikan. Tak mengapa, kami faham, silibus anak-anak yang sepanjang satu semester ini perlu dipelajari oleh ibu bapa dalam masa dua jam.

"Berpinar biji mata tengok nombor dan manik sempoa ni cikgu!"
"Leceh pegang pensel macam ni, naik berpeluh tapak tangan."
"Dah tua-tua ni cikgu, otak jem."

Itu antara komen yang saya sendiri dapat ketika membantu mereka dalam sesi latihan. Tak apa, tujuan kelas ini diadakan adalah untuk memberi pendedahan  kepada ibu bapa tentang subjek sempoa yang bakal dijalankan bila semester 2 nanti. 

Fokus.. cuba siapkan latihan yang diberi.

Guru-guru turut membantu ibu bapa bagi memudahkan proses
pembelajaran.

Cuba bayangkan manik sempoa tu.. jangan sentuh ye manik di sempoa..

Antara ibu bapa yang hadir berpasangan, sama-sama ingin belajar demi
pendidikan anak.

Wakil dari Tadika Ilmu Pintar Bestari, Terima kasih kerana sudi
meluangkan masa.

Seperti yang telah diberitahu oleh En Tamizi, sekiranya ada sebarang permasalahan atau pertanyaan, ibu bapa sangat dialu-alukan untuk menghubungi pihak tadika dan juga boleh datang terus ke tadika untuk belajar lebih lanjut, tapi sila hubungi Guru Besar terlebih dahulu sebelum datang, biar pihak guru dapat sediakan masa. Kami tunggu ya!

~ Cikgu Norifah ~

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana meninggalkan komen anda samada negatif @ positif. Sila berikan nama anda agar ukhwah terus terjalin.