Sunday, July 16, 2017

HARI UNTUK BERGEMBIRA


Bismillahirrahmanirrahim.

Rasulullah s.a.w bersabda, “ Wahai Abu Bakar, setiap kaum mempunyai hari perayaan untuk bergembira, dan hari ini adalah hari perayaan untuk kita,” (Hadith Riwayat Muslim)

Dan bergembiralah kita pada hari yang telah pihak tadika tetapkan iaitu 9hb Julai 2017 yang lalu. Bukan sahaja anak-anak murid yang bersemangat untuk hadir ke tadika pada hari Ahad yang lepas, guru-guru juga turut merasainya. Hiasan-hiasan tadika yang sudah dinaikkan sebelum cuti hari raya diperkemaskan, dan juga ada yang menambah hiasan yang sedia ada.

“Baru ada feel nak sambut raya kak!” balas cikgu apabila ditegur tentang hiasan yang meriah di halaman luar tadika.

Rasanya ini adalah salah satu hari di mana ke semua murid-murid hadir ke tadika dengan senyuman yang meleret-leret. Mana taknya, pada hari inilah masing-masing dapat melaram dengan baju raya, paling seronok apabila terkena warna baju yang dipakai sama dengan rakan sekelas, lagilah kembang kuncup hidung masing-masing. Terus terang, ketika ini, fokus tiada pada ilmu yang sedang disampaikan oleh guru-guru di hadapan kelas.

Paling seronok ketika ini adalah guru-guru yang ditugaskan menjaga pagar dan menyambut murid. Seronok melihat anak-anak murid turun dari van tadika atau kenderaan ibu bapa mereka, sambil membawa bekalan hari raya yang mahu dikongsi bersama kawan-kawan yang lain. 

“Cikgu!! Kita bawa kuih raya!!” van tak berhenti lagi, sudah mula kedengaran suara-suara teruja mereka.

Alhamdulillah, terima kasih kepada pihak ibu bapa dan penjaga kerana sudi berkongsi rezeki yang ada. Terima kasih juga kerana ada ibu bapa yang mengirimkan duit raya untuk diagih-agihkan kepada rakan sekelas anak. Cuma ingin saya ingatkan di sini, sila maklumkan kepada guru kelas sekiranya ingin meyumbang kepada rakan sekelas anak, kerana ada terjadi yang anak sangat teruja dan telah membahagi-bahagikan sampul raya di dalam van. 

Secara keseluruhannya, dari gambar-gambar dan video yang dikongsikan oleh Puan Zainun dan juga guru besar cawangan, jelas kelihatan sambutan yang meriah di setiap cawangan. Alhamdulillah.

Wajah ceria murid-murid dan guru-guru TIB

Menunggu makanan diedarkan (TIB)

Ada gaya YB tu Firas.. (TM)

Kembar yang sentiasa menceriakan suasana (TM)

Acara makan-makan sudah bermula (TS2)

Tertib menikmati juadah yang disediakan (TS2)

Guru-guru TS1 sedang mengagihkan makanan

Sedia menanti aktiviti seterusnya (TS1)

Yang bukan Islam juga teruja menyambut
hari raya (TIPB)

Mari sini cikgu betulkan tudung awak (TIPB)

Antara juadah yang disumbangkan oleh
ibubapa (TNPB)

Berselera mereka makan (TNPB)

Cantik berpakaian sedondon (TNPB)

Acara bersama guru dan murid (TNPB)

Wahh... kerusi beracun pun ada (TKM)

Terima kasih atas sumbangannya!! (TKM)

Ada juga sambutan hari lahir (TMPB)

Cikgu nak tolong saya habiskan? (TIMB)

Antara perkongsian ibubapa di laman sosial

Terima kasih atas perkongsiannya
Video sambutan hari raya

Sambutan hari raya sudahpun lepas, fokus utama sekarang ini adalah Pertandingan Uji Minda 2017 yang bakal diadakan pada 22hb Julai 2017 (Sabtu). Tak lama lagi tu, kira-kira dalam seminggu sahaja lagi. Bagi anak-anak murid yang terpilih sama ada untuk Uji Minda, Bercerita, ataupun Lego, selamat berlatih ya!! Kita jumpa nanti masa hari pertandingan!!

~Cikgu Norifah~


0 comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana meninggalkan komen anda samada negatif @ positif. Sila berikan nama anda agar ukhwah terus terjalin.