Thursday, February 8, 2018

SENYUM MANISMU SI ANAK-ANAK

Bismillahirrahmanirrahim.

Menunggu murid-murid untuk bergambar (TIB)

“Photography is a way of feeling, of touching, of loving. What you have caught on film is captured forever. It remembers little things, long after you have forgotten everything.”

22 Januari 2018 – 29 Januari 2018, minggu katak keluar dari bawah tempurung. Minggu yang mana dapat saya tinggalkan meja kecil saya untuk ke cawangan-cawangan yang berada di bawah MyBistari Group untuk sesi bergambar semester 1 2018. Terakhir sekali saya diberi tugasan untuk mengambil gambar adalah kira-kira lima tahun yang lepas. 

Excited!! Itu yang saya rasa, tapi dalam masa yang sama debaran tu tetap ada. Almaklumlah, perkara lama sudah tak buat, tiba-tiba kena buat semula, kerja yang nampak mudah, tetapi tetap mendebarkan.

Untuk hari pertama, tugasan saya adalah ke cawangan TNPB dan TIB. Bila sampai sahaja ke sana, tersedia sudah kerusi untuk anak-anak murid duduk bergambar. Lega hati ini bila guru-guru memberikan kerjasama yang baik. Sempat lagi anak-anak murid yang peramah bertanya kepada saya,

“Cikgu, cikgu ni cikgu yang nak ajar ambil gambar ye? Nak ajar selfie?” ada mata pelajaran tambahan rupanya yang mahu saya ajar.

“Bukan, cikgu cuma datang untuk ambil gambar kelas je, nanti boleh tengok kat komputer, cikgu masukkan kat sana,” 

Bila mendengar sahaja penerangan yang diberi, sengihan semakin lebar, segera dia berlari ke rakan sekelas,

“Nanti kita glamer.. muka nak masuk komputer!!” 

Sebegitu sekali bersemangatnya mereka nak bergambar.

Seperti yang saya katakan sebelum ini, tugas yang nampak mudah tetapi rumit sebenarnya. Bukan mudah untuk mendapat perhatian mereka untuk memandang kamera dan senyum, bermacam-macam aksi yang mereka pamerkan. Pening kepala cikgu menyusun atur anak-anak murid.

Guru menyusun atur murid untuk gambar kelas, cikgu jangan lupa
masuk sekali ye. (TNPB)
 
Murid 5 tahun beratur untuk gambar individu. (TNPB)

Ok, pandang depan, senyum.. (TNPB)
Haha!! Cikgu tak kasi saya keluar, tengok ni saya tunjuk tangan saya!! (TIB)

Malu-malu bila disuruh pandang kamera, di tambah lagi dengan
rakan-rakan yang tersenyum melihat dari belakang. (TIB)

Cawangan yang selanjutnya adalah TIPB dan TKM. Di sini juga majoriti muridnya teruja apabila kamera dipasang pada tripod. 

“Wow.. boleh lekat ah!! Macam nak buat filem!!” tersenyum kami dengar komen dari muridnya. 

Paling yang mereka gemar adalah menanti di belakang kamera, sama-sama nak lihat gambar individu rakan yang sedang diambil. Tersengih-sengih dan tertunduk-tunduk murid yang hendak bergambar mengelak dari dikacau rakan sekelas.

Cak!! Hahaha.. muka saya pun masuk kamera!! (TKM) 
Semua guru yang terlibat untuk sesi ini sedang menjalankan tugas. (TIPB)Ok, duduk tegak, tak nak sengetkan badan. (TKM)
Ok, diri tegak-tegak sayang (TIPB)

Hari ketiga tugasan bergambar di TS1 dan TIMB. Disini, ada nilai sentimental sedikit, bila kembali di tempat yang pernah saya mengajar dahulu. Tercari-cari juga ada tak muka yang agak familiar, siapa tahu abang atau kakaknya dahulu pernah berada di zaman jajahan saya. Yang ada saya jumpa adalah anak-anak bekas guru-guru TPB, anak Cikgu Fatihah dan Cikgu Faqihah. Saling tak tumpah wajah mereka dengan ibu bapanya. Terima kasih kerana memberi kepercayaan kepada kami untuk mendidik anak-anak kamu ye!!

Ada juga murid yang peramah sempat bertanya semasa guru sedang menyusun atur kedudukan mereka,

“Cikgu.. cikgu.. cikgu baru kat sini eh?” 

Sambil membetulkan seluar dan kasutnya saya balas,

“Ye.. cikgu baru sampai..”

“Ooo.. cikgu baru sampai nama apa?” masih sempat lagi dia menarik jubah saya bila saya mula bergerak menuju ke kamera.

“Cikgu Norifah..” 

“Ok Cikgu Latifah..” saya iyakan sahaja, kalau tak akan jadi makin panjang perbualan kami, rakan-rakannya yang sekelas sudah mula hilang tumpuan untuk bergambar.

Lokasi pertama di TS1, waktu pagi cahaya matahari memancar terik.

Lokasi yang lain, tukar tempat kerana cahaya matahari. (TS1)
Tangan tu.. letak atas peha, baru nampak kemas. (TIMB)

Cikgu Zulaiha, walaupun sedang menghitung hari untuk melahirkan,
masih tetap cergas menjalankan tugasnya. (TIMB)

Hari yang seterusnya saya ke TS2 dan TMPB. Dari jauh sudah kedengaran riuhnya anak-anak murid menunggu saya untuk mengambil gambar. Seperti kebanyakkan cawangan yang sudah saya pergi terdahulu, masa inilah anak-anak murid perempuan merah bibirnya, dan murid lelaki rambut keras tersisir rapi. Nak bergambarlah katakan.

Di cawangan ini ada juga beberapa penyambung generasi yang seterusnya bersekolah di MyBistari. Bila dilihat wajah yang saling tak tumpah seperti kakak dan abangnya, terus hati ini teringat pada mereka, rindu sebenarnya pada mereka.

“Anak Encik Ramli.. diri dekat tanda biru yang ada kat lantai tu..” tegur saya pada seorang murid perempuan di TS2.

Dengan muka terkejut  direnungnya muka saya,

“Ayah nama Ramli kan? Ada kakak nama Balqis.. mak nama Hidayah?” matanya semakin bulat.

“Dulu kakak awak cikgu ajar..” barulah dia terangguk-angguk dan senyum.

“Lebar lagi senyum tu..” dan semakin lebar senyumannya, mungkin kerana sudah ada keyakinan, miss photographer ni kenal keluargaku.

Semanis kakaknya dahulu (TS2)
Baru sebentar tadi kedudukan kaki dibetulkan cikgu, dia kembali duduk
dengan gaya yang dia selesa (TS2)
Dah biasa bergambar rasanya ni, bila berdiri depan kamera terus
tersenyum manis (TMPB)

Tugasan terakhir adalah di Taman Mawar. Situasi tetap sama dengan cawangan terdahulu, akan ada segelintir murid yang kurang memberikan kerjasama ketika sesi bergambar dijalankan. Ada yang terlebih sedia, sampaikan mahu tolong susun atur rakan sekelas dan sibuk membetulkan gincu di mulut kawannya. 

Tak dinafikan hampir di setiap cawangan ada murid yang aktif dan memerlukan kawalan lebih. Bila diberi arahan untuk sedia, akan ada sahaja aksi yang dilakukan. Tak mudah untuk mendapatkan gambar yang sempurna (semua tengok ke kamera), dalam senyuman cikgu mengadap kamera, sempat lagi mengintai dari ekor mata, menegur murid-murid yang tidak memberikan kejasama yang baik. 

Cikgu susun murid, dia pun sama nak bantu susunkan kawannya. (TM)

"Tepi lagilah.. tepi lagi, tengok kat bahagian yang sana tu," sempat
toleh ke belakang dan beri arahan pada kawannya. (TM)

Insyaallah gambar kelas sesi 1 2018 akan kami muat naik di laman web tadika. Gambar individu murid 5 tahun juga akan kami muat naik di bahagian profail murid di Asis. Sekiranya gambar-gambar sudah di muat naik, kami akan beritahu kepada ibu bapa ya!!

Oh ya, bermula bulan ini murid-murid sudah mula bermain air di kolam renang tadika. Tetapi, hanya murid yang ibu bapanya mengisi borang kebenaran renang sahaja yang terlibat. Lain macam semangat anak-anak ini ke tadika minggu ini, semangat tersuntik dek aktiviti renang!!

Untuk minggu ini dan minggu depan juga, pihak Kodomo Lion akan melakukan educational tour di semua tadika MyBistari Group, tetapi kehadiran mereka bergantung pada sesi yang mereka tetapkan, ada yang datang sesi petang dan ada yang sesi pagi (sila rujuk surat makluman). Tetapi jangan bimbang, untuk cenderahati, semua murid akan dapat. Jadi jangan terkejut jika anak-anak bawa balik ubat gigi dan berus gigi baru.

~ Cikgu Norifah~

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana meninggalkan komen anda samada negatif @ positif. Sila berikan nama anda agar ukhwah terus terjalin.