Sunday, January 21, 2018

2018 PRA TADIKA

Bismillahirrahmanirrahim.

Cantik tak topeng kami? (Taman Mawar)

Hari ini merupakan minggu kedua persekolahan sesi 2018. Subhanallah, tersangatlah kami sibuk hinggakan tak sempat untuk kemaskini blog, tapi ingatan pada blog ini tidak pernah lupa. Beberapa kali juga saya sempat menulis sebaris dua dan beberapa perenggan ayat untuk dikongsi bersama dengan para ibubapa, tetapi kemudiaannya terpaksa saya hentikan dek kerana tuntutan kerja yang lain. Insyallah keadaan sekarang ini sudah mula kembali seperti biasa, kami akan cuba sebaik mungkin untuk kemaskini blog seperti dahulu.

Berbalik kita pada agenda yang baru sahaja berlalu, Pra Tadika 2018, Alhamdulillah, dari tahun ke setahun, semakin ramai murid-murid baru kami yang berani dan matang. Jika dahulu hampir setiap kelas akan ada murid yang menangis dan bertindak di luar kawalan, jumlah yang berperilaku begitu semakin tahun semakin berkurangan. Kalau ada pun cuma dua tiga orang sahaja dari setiap cawangan.

Semak dahulu nama anak ada di kelas mana. (Taman Scientex 1) 
Ok, mak janji.. balik kelas nanti mak belanja aiskrim. (Taman Scientex 1)Ok, sekarang ni cikgu nak ajar cara cuci tangan yang betul. (TIMB)

Nama awak siapa? (TIPB)

Tunggu giliran untuk daftar anak. (TNPB)

Ala.. janganlah nangis.. nanti cikgu nangis juga.. (TMPB)

Hati-hati turun tangga, pegang sisi tangga ni ye. (TNPB)

Jangan lupa letak sabun sekali tau. (TNPB) 
Tadah tangan semua, cikgu nak ajar doa penerang hati. (TIB)Cabut perlahan-lahan topeng tu. (TIB)

Topeng kami dah siap. (TIB)

Cabut bahagian mata dahulu. (TIB)

Cantik tak cikgu lukis? (TIB)

Mari ikut cikgu baca. (TIMB)

Celah-celah jari ni pun kena sental. (TMPB)

Terbaik!! (TM)

Pandainya susun  kasut. (TM)

Kami di bahagian pengurusan juga turut teruja dengan keletah anak-anak baru ini. Ada juga yang berani menegur kami. 

Bila keluar dari pejabat, tiba-tiba ada yang memimpin tangan, terkejut juga dibuatnya. Murid dari pra 1 ingin ke tandas rupanya.

“Kakak.. abang nak kencing..” hehehe.. kakak ye? Terasa muda sekejap. 

Berpusing-pusing juga kami cuba untuk membuka ikatan tali pinggang yang dipakai.

“Yang baru ni kakak. Mama belikan,” masih sempat lagi dia bercerita mengenai tali pinggang yang susah nak dibuka ni. 

“Wahhh.. untunglah.. cikgu dulu takde tali pinggang, jahit je kat tepi seluar kalau tak muat,” sengaja saya layan ceritanya, lengahkan sedikit masa buka ikatan yang agak ketat di pinggangnya.

“Cikgu juga eh?” soalnya sambil membuka seluar yang sudah terbuka tali pinggangnya.

“Iya. Semua kakak-kakak dan abang-abang besar yang ada kat sini semua cikgu.”

“Ok cikgu!!” sempat dia membalas sebelum berjalan laju masuk ke tandas.

Alhamdulillah di sepanjang pra tadika diadakan tahun ini, anak-anak murid baru kami majoritinya matang. Tersenyum bangga masing-masing apabila membawa pulang topeng yang telah siap. Hasil kerja yang pertama di alam persekolahan.

Ada juga yang menangis kerana tak mahu balik naik kereta, teringin nak naik van tadika. Tapi bila dah rasa ‘nikmat’ naik van, terus tak mahu naik keesokkan harinya. Sempit dan panas katanya. Biasalah, yang naik van tu bukan seorang dua, jadi keselesaan agak kurang.

Salah satu kelas pra di Taman Mawar.

Semak nama murid di tapak perhimpunan. (TMPB)

Berbaris sebelum baca doa naik kenderaan. (TMPB)

Ok semua, tadah tangan untuk baca doa. (TMPB)

Duduk menanti van sampai. (TKM)

Sibuk mengatur susunan murid naik van. (TM)

Tunggu sehingga cikgu panggil, jangan terus berlari ke van. (TM)

Tersenyum bangga balik sekolah naik van. (TM)

Keterujaan ibu bapa dan adik beradik lain yang menghantar anak-anak ini ke tadika juga tiada bezanya dari tahun-tahun yang sebelumnya. Walaupun mungkin itu adalah anak yang ketiga atau yang pertama, teruja dan bimbang pihak ibu bapa tetap sama, bermacam-macam pesanan yang disampaikan kepada guru dan juga anak yang ditinggalkan. Malahan ada yang sanggup tunggu di luar tadika. Bila cikgu keluar untuk mengunci pagar, sempat lagi bertanya,

“Cikgu, yang menangis tu anak saya ke? Suara macam anak saya,” 

Kalau lah anak-anak ini sedar dan tahu betapa ibubapa sangat sayangkan mereka, sehinggakan risau sampai tahap begini, pasti tak berani mereka untuk melawan cakap ibu bapa.

Terima kasih kami ucapkan kepada para ibu bapa dan penjaga yang memberi kepercayaan kepada kami dalam membimbing dan membentuk gedung ilmu pertama bagi anak-anak.  Mari kita saling membantu dalam membentuk anak-anak ini.

Untuk posting yang seterusnya, saya akan berkongsi cerita sesi awal persekolahan 2018 pula. Maaf sekali lagi kerana agak lama tidak mengemaskini blog tadika.

~Cikgu Norifah~

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana meninggalkan komen anda samada negatif @ positif. Sila berikan nama anda agar ukhwah terus terjalin.