Thursday, April 13, 2017

SAHABAT SINGA DATANG LAGI!!

Bismillahirrahmanirrahim.Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a dia berkata , “Rasulullah s.a.w bersabda : Jika aku tidak menjadikan berat umatku, maka sungguh aku perintahkan bersiwak (gosok gigi) setiap hendak solat.” – HR Al Bukhari

Lily dan Mira. Itulah watak yang dibawa kali ini oleh kakak-kakak Kodomo Lion kita. Sofia sudah penat barangkali. Namun begitu ianya tetap menggembirakan murid-murid yang setia mendengar cerita dari kakak-kakak Kodomo Lion. 

Topiknya tak banyak lari dari cerita-cerita yang terdahulu, cerita tentang anak kecil yang nakal dan degil tidak mahu mendengar kata untuk tidak makan terlalu banyak makanan manis dan menggosok gigi. Pengakhirannya, gigi sakit dan terpaksa berjumpa dengan doktor gigi. Cerita yang pada kami memang dekat dengan anak-anak murid memandangkan pada tahap umur begini mereka memang gemar makan jajan. Tetapi kerana mereka bercerita menggunakan papan cerita dan gambar-gambar yang menarik, ianya membuatkan para murid dan guru terpaku di tempat masing-masing.


Memperkenalkan watak baru, Lily dan Mira 
(Tadika Pintar Bistari, Tmn.Mawar)

Uhhh.. tengok tu gigi Lily dah rosak!!
(Tadika Pintar Bistari Tmn Kota Masai)


Khusyuk mendengar cerita. (Tadika Inovasi Bestari)

Walaupun jumlah murid tak ramai, mereka tetap menyampaikan
cerita dengan bersungguh-sungguh.(Tadika Intelek Minda Bestari)

Bukan cuma anak-anak murid sahaja yang seronok mendengar cerita,
cikgu-cikgu pun sama. (Tadika Pintar Bistari Tmn Scientex 1)

Sesi soal jawab, beri tepukan
dahulu kepada yang berani ke hadapan. 

(Tadika Pintar Bistari Tmn Mawar)

Yeay!! Kami dapat jawab!! (Tadika Pintar Bistari Tmn Scientex 2)

Tengok ni! Kami dapat hadiah!
(Tadika Intelek Minda Bestari)

Syuusshhh.. Jangan bantu beri jawapan ya!
(Tadika Pintar Bistari, Tmn. Scientex 1)

Lebih teruja bila berus gigi besar dikeluarkan. Ternganga-nganga mulut mereka kerana tak pernah melihat berus gigi sebesar itu. Apabila set gigi gergasi pula dikeluarkan, sambutan dari pihak anak-anak murid bercampur baur, ada yang seronok dan ada yang takut.

“Eiiii… gigi siapa dia guna tu? Kenapa besar sangat? Raksasa punya ke?” soalnya sambil bersembunyi di balik tiang.

“Itu kan mainan punya aja..” kawannya mencelah sambil menariknya dari terus bersembunyi di balik tiang.

“Oh.. bukan raksasa punya eh?” soalnya sambil tersenyum.

“Raksasa mana ada…kan semua mati dah Ultraman Zero bunuh,” 

Tepuk dahi mendengar perbualan mereka. Ya lah anak.. besar sungguh pengaruh cerita dalam hidup kamu-kamu semua ya!


Memang besar replika gigi yang mereka bawa 
(Tadika Pintar Bistari, Tmn. Kota Masai)

Aktiviti seterusnya, penerangan cara memberus gigi dengan betul.
 (Tadika Nur Pintar Bestari)

"Atas.. bawah.. atas.. bawah.." ulang di semua bahagian gigi.
(Tadika Nur Pintar Bestari)

Seperti tahun-tahun yang sudah, skuad Kodomo Lion ini akan bergerak ke semua tadika di bawah MyBistari Group. Tapi untuk kali ini, masa lawatan diperkecilkan sedikit di atas permintaan mereka, Almaklumlah, kami faham, tadika kami bukannya sedikit, agak memenatkan bagi mereka untuk berulang alik dari satu cawangan ke cawangan yang lain. Merekalah orangnya yang akan menyediakan bahan, bercerita dan melayan anak-anak murid, mereka juga yang akan memandu ke sana sini. 

Lawatan mereka dimulakan pada hari Isnin, 3hb April 2017 ke Tadika Pintar Bistari Taman Scientex 1 dan Tadika Inovasi Bestari. Hari kedua pula terus 3 tadika yang diziarahi ; Tadika Pintar Bistari Taman Scientex 2, Tadika Intelek Minda Bestari dan juga Tadika Minda Pintar Bestari. Hari yang seterusnya lawatan dilanjutkan ke Tadika Pintar Bistari Taman Mawar dan juga Tadika Nur Pintar Bestari. Ketika inilah kami dapat curi masa sebentar untuk turun dan sama-sama mendengar cerita dari mereka. Seperti juga anak-anak kecil dan guru-guru yang lain, kami turut terhibur. Hari terakhir dalam rangka jelajah skuad Kodomo Lion, mereka ke Tadika Ilmu Pintar Bestari dan juga Tadika Pintar Bistari Kota Masai. Secara keseluruhannya, anak-anak murid dan juga para guru terhibur dan dapat peroleh ilmu yang bermanfaat.

Terima kasih kami ucapkan kepada Puan Nor Azrah dan kakitangan Kodomo Lion yang lainnya kerana sudi datang dan meluangkan masa untuk menghiburkan anak-anak murid kami dan juga atas pemberian cenderahati dari pihak Kodomo Lion. Kami semua terhibur dengan cerita yang disampaikan.

CERITA TERDAHULU

http://mybistari.blogspot.my/2016/03/destinasi-terakhir-sang-singa.html
http://mybistari.blogspot.my/2016/03/wow-besarnya-gigi.html

Habis sudah janjitemu kami semua dengan sahabat sang singa, lepas ini akan ada janjitemu yang lain pula, kita bakal bertemu dengan si kucing dan sahabat-sahabatnya yang lain!! Bukan hanya anak-anak murid K1 sahaja yang teruja untuk ke Sanrio Hello Kitty, guru-guru yang sudah beberapa kali bertugas membawa anak-anak murid saban tahun juga terasa keseronokkannya.

Jom jumpa di Hello Kitty Town!

~Cikgu Norifah~

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana meninggalkan komen anda samada negatif @ positif. Sila berikan nama anda agar ukhwah terus terjalin.