Thursday, July 21, 2016

5 BISTARI SEBULAN BERLALUBismillahirrahmanirrahim.

“Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat.” – Khalifah Abdul Malik Marwan.

Pernah dengar cerita murid menangis sebab tak nak balik rumah? Jarang kan berlaku perkara ni? Hahaha.. tapi itulah yang terjadi di Taman Mawar hari ini.  Bergegas Puan Shawariah keluar untuk melihat siapa yang menangis. Naluri seorang ibu mungkin, terpanggil untuk datang memujuk murid yang menangis itu. Tak lama selepas itu terdengar suaranya ketawa. Eh.. dah kenapa pula Puan Shawa gelak masa dalam proses memujuk tu? Oleh sebab teringin nak tahu, akhirnya saya juga turut ke kelas murid terbabit.

Rupa-rupanya, ada seorang murid 5 tahun yang tidak mahu pakai kasut sekolah. Bila ditanya, dalam tangisnya dia menjawab, “Tak nak balik rumah!! Nak tinggal kat sekolah!!” Pada awalnya agak terpinga-pinga juga kami hendak memahami butir bicara murid ini, almaklumlah.. bercakap ketika menangis. Puas Cikgu Alya memujuk, masih juga dia menangis dengan alasan yang sama, tak mahu pulang ke rumah dan mahu tinggal di sekolah dengan cikgu.

Tiba-tiba teringat dan terindu pula pada murid-murid di Taman Scientex 1 ketika zaman saya menjadi Guru Besar di sana (ketika itu masih lagi di Jalan Kancil).  Bermacam alasan yang mereka berikan apabila disuruh ambil kasut untuk balik ke rumah. Ada ketikanya sehingga Encik Ezam, pemandu van, terpaksa tunggu sebentar. Sehingga terpaksa bersuara, “Siapa yang beratur untuk balik dulu, esok cikgu peluk dan cium pipi bila sampai sekolah.” Barulah berebut mereka beratur untuk balik. Ingat tak lagi gelagat mereka tu, Cikgu Noorhasiah?  Itu semua tinggal kenangan.

Ada juga kes sekarang ini, murid yang menangis kerana bertukar kelas. Seperti yang dilakukan saban tahun, ada beberapa cawangan yang akan ada pertukaran kelas; 5 Bistari dan juga 5 tahun normal. Suasananya seakan-akan awal tahun yang lalu. Menangis kerana ditukarkan kelas, cikgu yang baru dan juga rakan sekelas yang baru. Tapi Insyaallah, sedikit demi sedikit, anak-anak ini akan dapat menerima suasana yang baru bagi mereka. Ibu dan ayah tak perlu risau kerana kami sudah mula dapat aduan berkenaan hal ini, prestasi anak menurun, takut anak tidak fokus belajar dan sebagainya. Setiap aduan yang diberikan berkenaan kelas 5 Bistari tidak kami pandang ringan. Dan bagi ibubapa yang menghadiri Sesi Penerangan 5 Bistari pada 14 Mei 2016 yang lalu, telah kami dedahkan dengan perancangan dan silibus yang bakal dilalui oleh murid-murid ini.

Saban tahun juga kami kagum dengan kredibiliti murid-murid kelas 5 Bistari. Kenapa? Kerana dalam masa sebulan, peningkatan yang ditunjukkan oleh murid-murid kelas 5 Bistari amat mengagumkan. Baik dari segi P&P mahupun keyakinan diri, nampak perubahan yang positif dan ketara pada mereka. Tapi jangan salah anggap ye, tak semua yang kami janjikan masuk 5 Bistari akan terus cemerlang, masih ada yang memerlukan bantuan dan bimbingan guru, dan begitu juga dengan kelas 5 tahun normal, tak semestinya murid-murid yang tidak terpilih ini tidak bagus, setiap murid ada keistimewaan mereka yang tersendiri. Apa yang perlu dilakukan adalah cari dan cerna keistimewaan itu dari dalam diri murid-murid.


Untuk kali ini, ingin saya kongsikan prestasi yang ditunjukkan oleh murid-murid 5 Bistari dari semua cawangan yang mempunyai kelas ini.

Sudah faham teknik penulisan garis 3 (TNPB)

Menyiapkan tugasan yang diberi (TNPB)

Sudah pandai jawab soalan sendiri (Taman Mawar)

Mendengar soalan lisan yang diberi oleh guru (Taman Mawar)

Kemaskan tulisannya? (TKM2)


Itu sebahagian dari gambar-gambar yang dikongsikan oleh Guru Besar kepada kami. Selainnya saya satukan bersama dengan video yang juga dikirimkan oleh Guru Besar kepada kami.

Selamat menonton!!


~Cikgu Norifah~

2 comments:

 1. Tahniah dan terima kasih kepada guru2 kerana mendidik anak2 kami dengan penuh kesabaran. Gembira dan terharu dengan peningkatan anak saya...


  Salam dari
  Puan Afzan
  Ibu kepada AIRISH NUR DALISHA
  5 bis 2 TPB TM

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam, terima kasih Puan Afzan.
   Semoga Airish menjadi anak yang pintar dan berjaya di dunia dan akhirat.
   (Airish antara yang rajin masuk ke dalam pejabat untuk bersalam dengan kami apabila sampai ke tadika dan waktu balik)
   ~Cikgu Norifah~

   Delete

Terima kasih kerana meninggalkan komen anda samada negatif @ positif. Sila berikan nama anda agar ukhwah terus terjalin.