Thursday, May 23, 2013

SALAM DARI KOTA BOGOR

Assalamualaikum,

Bermula esok anak-anak sekolah di Malaysia telah mula bercuti. Lama tu 2 minggu. Sekarang ini saya di Kota Bogor. Bukannya dah bercuti awal tetapi sekarang ini menemani anak-anak bersekolah di sini. Dah masuk minggu ke-3 pun. Bergilir-gilir dengan Cikgu Tamizi. Mungkin ramai yang tak pernah dengar Kota Bogor kan? Kalau Jakarta tu kat Mangga 2 @ Tanah Abang, memang ramai yang dah tahu dan mungkin dah ramai yang pergi berkali-kali untuk bershopping. Ke Bandung pun sama. Tangkuban Perahu tempat yang menjadi tarikan di sana dan agenda shopping-shopping di Rumah Mode. Memang meriah!!

Apa ada di Kota Bogor?
Mai sini saya cerita. Kota Bogor kota hujan. Hampir setiap hari hujan dan cuaca di sini agak sejuk dibandingkan di Jakarta. Hujung minggu orang-orang Jakarta ke Puncak (dalam daerah Bogor) untuk cuti hujung minggu dan Puncak ni macam Cameron Highland aje. Ada ladang teh dan pemandangannya cantik sekali. 
Dan di Kota Bogor ini ada tarikannya sendiri. Bogor ini lebih kurang 90km aje dari Airport (Bandara) Soekarno Hatta. Kalau ikutkan perkiraan jalan kita kat Malaysia, 1 jam perjalanan, tapi ingat Indon, ingat macet (jem). :) 1 jam boleh jadi 3 jam.   
Di Bogor ada Taman Safari Indonesia. Hanya 30km dari kediaman saya. Memang tempat yang istimewa jika bawa anak-anak bercuti. Pengalaman yang amat menarik. Dah 2 kali ke sana pun, saya rasa macam nak gi lagi. Teruja gitu. Safari ni saya beri 5*****.  Bukan sekadar melihat binatang, tetapi pengalaman memberi makan binatang secara life dari dalam kereta membuatkan anak-anak tidak lupakan pengalaman itu. (Tanyalah Akif Suhaila ~ cerita yang sama sering diulang-ulang)
Klik di sini untuk website safari. Nanti saya buatkan satu cerita untuk safari ni. (Maaf, tak janji bila tu!!) 

Dan kat Kota Bogor ini ada Istana Presiden yang memang banyak rusa. Kalaulah disembelih ni dan beri orang miskin makan ni, memang bersyukur bangat deh! He, he...




Beli aje kangkung / lobak dari penjual untuk disedekahkan pada rusa-rusa ni. 
Enak-enak aje berehat di bawah pokok. 


Ayo pak, diberi makan rusa tu! Yak udah. Usah  ngelamun lagi
Sementara menunggu anak-anak menaiki kereta kuda keliling kota, apa kata kita pekena ini....

Es durian. Really yummy!!
Jom cuba kue-kue di sini. 

Macam-macam jualan ada. Murah-murah Buk!!
Sekarang ni nak ke Jakarta pun dah tak susah lagi. Tak perlu naik pesawat dari KL @ Changi Airport. Sudah ada penerbangan terus dari Senai ~ Jakarta 4x seminggu dgn Air Asia.  Terima kasih Air Asia kerana memudahkan perjalanan kami. :) 

Kalau nak berekreasi bersama keluarga dengan aktiviti lasak, boleh juga ke Wisata Matahari dan Mekarsari.  Tempat yang menjadi tumpuan keluarga di hujung minggu yang tak boleh dilepaskan bila ke Kota Bogor ini. 

Jom bapak-bapak ibu-ibu, bawa anak-anak bercuti ke Bogor.   

1 comment:

  1. Aahhhh, this post makes me wanna go there now! As in now! Haha

    Watch movie online

    ReplyDelete

Terima kasih kerana meninggalkan komen anda samada negatif @ positif. Sila berikan nama anda agar ukhwah terus terjalin.